Verzamel je eigen vertelvonkjes. Deel 1: de tijdlijn

Wat heb je nodig om een goed vuur te maken? Hout en lucifers.

Akkoord, daar heeft een geroutineerde vuurmaker voldoende mee. Maar als je het vuur maken iets minder goed in de vingers hebt, dan kunnen een paar aanmaakblokjes wonderen doen.

Zo gaat het ook bij het vertellen van verhalen. Een doorwinterde Verteller heeft niet veel nodig om het vertelvuur aan te wakkeren. Wat tijd en misschien een kopje koffie om op gang te komen. Maar als jij een beetje moeite hebt om het vuur op gang te krijgen, dan kunnen firestarters een enorme hulp zijn.

In een reeks blogposts toon ik je verschillende manieren waarop je je persoonlijke verzameling firestarters kan samenstellen. Dat zijn kleine geheugensleuteltjes die de luikjes in je hoofd openzetten. Zo kan jij de herinneringen terugvinden die de bouwstenen zijn van jouw verhalen. Het zijn jouw persoonlijke ‘vonkjes’ waarmee je het vertelvuur kan aanwakkeren.

Als jij een beetje moeite hebt om het vertelvuur op gang te krijgen, dan kunnen vertelvonkjes een enorme hulp zijn.

Zo simpel kan het zijn: een tijdlijn

Het klinkt belachelijk eenvoudig, maar het is de beste basis die er is: een tijdlijn van je leven als eerste ‘vonk’.

Teken een eenvoudige tijdlijn op een blad papier. Je kan beginnen met hoe je leven er nu uitziet en dan terug reizen in de tijd. Maar je kan evengoed bij het begin beginnen en chronologisch door je leven lopen. Er zijn geen vaste regels. Je kan zelfs. bij een welbepaalde gebeurtenis ergens in het midden beginnen of kris kras dingen noteren.

Bij het maken van een tijdlijn begin je vaak in een eerste laag met sleutelmomenten in je leven en belangrijke gebeurtenissen: je afstuderen, een verhuis, de geboorte van je kinderen, een overlijden,…

Je hoeft ook niet alles exact te kunnen dateren om het op de tijdlijn te kunnen plaatsen. Soms zijn exacte data belangrijk, maar soms herinner je je enkel een jaartal of weet je dat het in een bepaalde periode gebeurde tussen twee sleutelmomenten in. Het opstellen van je persoonlijke tijdlijn is geen examen. Probeer gewoon alle losse herinneringen zo goed mogelijk chronologisch te ordenen. Tijd brengt nu eenmaal orde in de dingen die gebeuren.

Het leven is geen pannenkoek, maar een subtiel gebakje dat uit verschillende lagen bestaat.

Ga dus een paar keer door je leven en bekijk het telkens vanuit een andere thematische bril: studies, loopbaan, relaties, reizen, hobby’s, woonplaatsen,… Zo krijg je automatisch een rijkere oogst en boor je meerdere laagjes van je geheugen aan.

Je belicht de belangrijke momenten die bijzondere aandacht verdienen. Maar je maakt ook zichtbaar waar er onduidelijkheden zitten in de chronologie of over welke periode je helemaal niets meer lijkt te weten.

De tijdlijn met alle notities die je hebt gemaakt is een kapstok voor het ophangen van je herinneringen. Probeer bij de sleutelmomenten (bv. een verhuis) of tijdblokken die je ermee hebt afgebakend (bv. je studietijd) anekdotes te noteren. Dat zijn de vonkjes voor het uitwerken van jouw verhalen.

Leg de tijdlijn aan de kant, maar niet uit het zicht. Je zal merken dat je er in de dagen en weken die volgen spontaan nieuwe herinneringen opduiken. Dat is omdat je met de oefening kleine luikjes in je geheugen hebt opengezet. Vul ze aan op je tijdlijn (voordat je ze weer vergeet)!


Wil je ook de andere tips voor je vertelvonkjes niet missen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief!

〰️

Wil je ook de andere tips voor je vertelvonkjes niet missen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief! 〰️

Vorige
Vorige

Verzamel je eigen vertelvonkjes. Deel II: vragen

Volgende
Volgende

Tijdreizen op doktersvoorschrift